Spelen of zijn? That’s the question

alles-is-liefde_nl-test-je-authenticiteit

Je innerlijke speler en je innerlijk publiek

In de ontmoeting tussen speler en publiek ligt de basis voor zelfonderzoek.

 

Improviseren, het is heerlijk als het ‘lukt’ en een hel als het niet lukt.
Maar wat is eigenlijk lukken?

 

Het genot van improviseren heeft voor mij te maken met genieten en hoe vrij ik me voel. Maar, hoe vrij ben je eigenlijk? Hoeveel sta je jezelf toe? Hoe vaak kijk je niet vanuit de ogen van het publiek en regisseer je jezelf? Hoeveel daarvan is nodig?

Ieder die improviseert heeft zo zijn eigen ‘pathways’: patronen, voorkeuren en afkeuren, kwaliteiten en valkuilen. Daar is ook niks mis mee. Het is handig om ze te kennen en te onderzoeken waar de rek zit, op welke manier je uit je comfortzone kunt stappen.

Een andere belangrijke vraag: hoeveel van jezelf laat je eigenlijk zien?
Misschien is de vraag meer ‘hoeveel van jezelf wil je laten zien?

Vaak is het lastig om dichtbij jezelf te blijven op het podium en kwetsbaar en waarachtig te zijn. Ook dit is geen probleem. Tenzij je uit het stramien wenst te stappen waarin je voortdurend een personage of figuur speelt en alleen de buitenkant vorm geeft.

Het is boeiend om de andere kant te onderzoeken. Puur, authentiek, echt, jezelf zijn op het toneel. Ik noem dat transparant zijn. Gewoon. Zijn. Zodat je kunt kiezen wat je wilt: spelen of zijn. Of is er misschien wel geen verschil?

 

Kleine Zelf-Check:

Wanneer voel je je vrij?
Wanneer laat je Innerlijke Criticus zich horen?
Wat heb je nodig om je innerlijke speler de ruimte te kunnen te geven?
Wat houdt je tegen?
Hoe open en onbevangen kun je kijken naar andere spelers?

 

 

Art of Play

 

Graag deel ik over de training Art of Play. Fool-ing. Een manier van improviseren die ik geleerd heb van de Britse danseres/improvisator/Fool Franki Anderson. Deze vorm van improviseren heeft de intentie om je steeds opnieuw de verbinding te laten hervinden met je innerlijke vrije ruimte. Om vrij te spelen met als enig doel het plezier van het spel. Of dat nu gespeeld is of echt of waarachtig, tragisch, komisch of alledaags. Abstract of realistisch.

De Fool is de inspiratiebron.De onbevangen blik van de FOOL leert ons om te oefenen in open, zonder oordeel, met vertrouwen en lichtheid te kijken naar wat komt.

 

Het betekent niet dat je geen personages speelt. Personages kunnen ontstaan, maar het hoeft niet. Startpunt van improvisatie is het nu, hier, en jij. Dat wat in jou aanwezig is, in je lijf, gevoel, denken. Iedere vorm kan ontstaan, alles is mogelijk: verhalen, dans, zang, poëzie, theater, stilte.

Je start bij dat wat er in het moment leeft en volgt hoe zich dat ontvouwt. Het betekent ook dat je steeds opnieuw onderzoekt wat het is dat jou plezier doet in het spel, waar je geniet en je vrij voelt.

Onherroepelijk kom je obstakels tegen en ook hier ga je op een onderzoekende manier mee om. Je leert spelen met de obstakels die je tegenkomt. Liefdevol, licht en met vertrouwen.

 

 

Het Spel en de Lege Ruimte

“Spinning out of Nothingness, we Dance” ~ Rumi

 

Veel mensen vinden het spannend of eng om vanuit het ‘niets’ te improviseren. En het is ook eng. Zeker als je gewend bent om houvast te hebben in de vorm van een (spel)kader, opdracht of (spel)doel. Dan weet je in eerste instantie niet waar je op kunt bouwen, waar op te vertrouwen. Als er ‘niets’ is, waar ben ‘ik’ dan? En, wat is de bedoeling?

 

Binnen de training Art of Play raak je stap voor stap vertrouwd met het ‘niets’ van de lege ruimte en ontdek je de creatieve potentie die er in verscholen ligt. De potentie van je eigen creativiteit wel te verstaan.

Via uiteenlopende werkvormen word je uitgenodigd om iets te laten ontstaan. Je leert er op te vertrouwen dat zich altijd wel iets nieuws aandient, een nieuwe impuls, gevoel, gedachte of handeling. Daar kun je mee spelen en dat kun je vormgeven. Of je kunt het ook gewoon laten zijn.

Dit is een stroom van bewustzijn. Aan jou om te kiezen hoe je je er toe verhoud en welke impuls te wilt volgen.

 

 

De verschillende ‘ikken’ in  jezelf

Een wezenlijk onderdeel van de training is het uitgangspunt dat ieder van ons verschillende kanten in zich draagt. 

 

Art of Play heeft veel weg van Voice Dialogue. Net als bij VD laat je verschillende kanten in jezelf aan het woord. Het verschil is echter dat je deze kanten (of subpersonen) ‘op de vloer’ niet alleen aan het woord laat maar ook kunt uitspelen. Zo worden ze heuse personages met een eigen motoriek, stem, taalgebruik, beweging en visie op de wereld.

De perfectionist, de criticus, de huilebalk, de angsthaas. maar ook de creator, de avonturier, het onbevangen kind zijn zo een aantal personen die de revue kunnen passeren.

De kern van de training vormt het verstevigen van de positie van de Waarnemer. Zo ontstaat er afstand tussen jou en je innerlijke roerselen en val je niet meer samen met het drama.

Als je je bewust word van de mogelijkheid om met een lichte afstand te kijken naar je innerlijk schouwspel, ontstaat er ruimte. Om te spelen.

 

 

Het hier en nu als startpunt

De basis in de training is wat in jou in het moment aanwezig is en/of gedurende de training opborrelt.
Dat is het startpunt. Van daaruit creëer je jouw unieke vorm.

Steeds opnieuw keer je terug naar het hier en nu en naar de lege ruimte. De lege ruimte is de Zero, de pauze tussen de woorden, de stilte in de muziek, het stilstaan in de beweging. Het schept de voorwaarde om te laten ontstaan wat zich wil laten zien.

Art of Play, Bevrijd je Innerlijke Speler is een inspirerende, persoonlijke en speelse manier om te onderzoeken hoe je authentiek, kwetsbaar en vrij kunt zijn in je spel. Hoe je op een lichte manier om kunt gaan met weerstand, blokkades, innerlijke critici, saaiheid, niet weten en alles waarvan je denkt dat het een ‘goede’ improvisatie in de weg kan staan.

Let’s Play!

 

 

Wil je een keer Art of Play ervaren?

 

Doe je mee met de eerstvolgende workshop? 

>>> JA ik doe graag mee met Art of Pla

 

Staat er geen nieuwe gepland?
Dan kun je me mailen en plaats ik je op een wachtlijst.

Zijn er minimaal 6 mensen, dan organiseer ik een nieuwe workshop/training.

>>>> zet me op de wachtlijst

 

 

 

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshops?

 

>>>> zet me op de mailinglijst

 

Meer lezen

 

>>> over de wijsheid van de FOOL