Verlang je er naar om je stem vrij te laten klinken en te - leren - spelen met klank?

Welkom bij Stemexpressie & improvisatie in Arnhem!

Een speelse reis naar je authentieke stem en vrije (muzikale) expressie.

 

" Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot  remain silent".

Stemimprovisatie is een unieke combinatie
van stemexpressie, zang en improvisatie

De kunst van afstemming in het moment

 • Je eigen stem vol laten klinken en ervan genieten

  … Individueel stemwerk
  … Meditatie
  … Innerlijke afstemming
  … Je unieke klankkleur vinden

 • Horen en gehoord worden, samen en solo

  …  Samen klinken
  …  Luistertraining
  …  Improvisatie n.a.v. een bestaand lied
  …  Circlesongs

 • Op een speelse vrije manier klinken en zingen

  … de kunst van volgen & leiden
  … gebruik van stilte, wachten, stoppen, uitstellen
  … speel met eigen ritmes en melodieën, tempo, frasering, timing


IN 2020 GEEN WORKSHOPS/CURSUSSEN
Voor meer informatie over individuele sessies klik op de button hieronder.

welkom bij een 1:1 sessie

IN 2020 ALLEEN INDIVIDUELE SESSIES
Stuur een mail naar info@beingmoved.nl om een afspraak te maken en betaal via onderstaande betaalbutton.

Boek je sessie hier

Hi, mijn naam is Anita Kooij. Improvisator, zangeres, facilitator, body-mind practitioner, meditatiebegeleider en oprichter van Being Moved.

De helft van mijn leven durfde ik niet te zingen. (lees meer) Tot ik 15 jaar geleden stemmethodieken ervaar die de stem op een vrije manier onderzoeken. Minder techniek, meer beleving en afstemming. En vooral meer plezier!

De wijze waarop ik Stemimprovisatie aanbied is beïnvloed door mijn professionele achtergrond in theater, dans en spelimprovisatie, evenals mindfulness, intuïtieve ontwikkeling en qigong. Ik verbind zingen, spelen, creativiteit en aandachttraining in een inspirerende en verdiepende werkwijze.


Mijn inspiratiebronnen: Genetic Choir, het vocaal improvisatie ensemble in Amsterdam waaraan ik sinds 2010 als improviserend vocalist verbonden ben, Roy Hart stemwerk en de zangmethode van Ruxandra Bogdan in Arnhem.

Stem, Zang, Improvisatie?

Lees hier antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat is stemexpressie?

Stemexpressie helpt je om je stem tot expressie te brengen vanuit innerlijke beleving. Bijvoorbeeld: je innerlijk verhaal verklanken, andere lagen in je stem aanspreken dan 'normaal', werken met stemregisters (kop=, borst- en buikstem), stem en beweging verbinden.

Gaan we klinken of zingen ?

We onderzoeken hoe we muziek kunnen laten ontstaan vanuit kwaliteit van aandacht voor klanken en geluiden. Dat kan zijn in de vorm van melodie en ritme, maar ook muzikaal in een ruimere context. Zuchten, klagen, jabberen, hummen, zoemen enz.

Zingen we ook liederen?

Binnen Stemimprovisatie werken we ook met liederen, maar eerder als startpunt voor een improvisatie. Dat betekent dat we geen aandacht besteden aan liedinterpretatie en hoe je een lied technisch zou aanpakken.

Werken we met techniek? Of de adem? Of solo?

We besteden zeker aandacht aan hoe je je adem kunt gebruiken bij het zingen en klank geven. Ook krijg je een aantal eenvoudige technische aanwijzingen hoe je je stem kunt openen, hoe je je op verschillende manieren via je stem tot expressie kunt brengen en hoe je kunt zingen zonder schade te berokkenen aan je stem.

In Stemimprovisatie werk je in een groep. Maar ook is er ruime individuele aandacht, ook technisch. Heb je binnen de training meer gedetailleerde vragen, dan kun je altijd een individuele stemles afspreken.

Wat als ik niet durf?

Dan ben je van harte welkom! Juist als je denkt dat je niet kunt zingen, bang bent om je stem te laten horen, te zingen of het gevoel hebt dat keelgebied gesloten is. Want door vanuit de plek waar je nu bent geluid te maken en liefdevolle aandacht te geven aan hoe het is open je op een zachte manier je keel en bevrijd je je stem.

Bovendien besteden we aandacht hoe je om kunt gaan met blokkades en de innerlijke criticus.

Waaruit bestaat de improvisatie?

In deze werkwijze benader ik Stemimprovisatie op twee manieren: als een dans en als een spel. Dat betekent dat we zullen experimenteren, onderzoeken en vooral spelen met principes als leiden en volgen, JA zeggen, exact kopiëren, omgaan met het onverwachte, aanwezig zijn in het moment, accepteren wat is, impulsen volgen.

Wat betekent 'muziek in het moment'?

Hoe zou het zijn om een klaagzang te laten horen en alleen hè hè te herhalen? Of absoluut niet te weten wat je gaat zingen als je voor een publiek gaat staan?

Bij stemimprovisatie speel je met klank binnen een kader - een aantal vooraf gestelde afspraken - of juist zonder kader. Je laat je verrassen door wat er in het hier en nu gebeurt. Je stelt je open, kijkt en luistert met de ogen en oren van een kind en speelt samen of alleen met klank, ritme, geluid, melodie en elkaars stemmen. Zo ontstaan spontane composities die puur in het NU in gedeelde aanwezigheid geboren worden.

“The idea of improvisation means that we confront ourselves with our own individual creativity”.
~ Brian Alger

Zin om te proeven?

Stuur een mail naar info@beingmoved.nl

JA! Ik wil graag klinken

“Improvisatie is het spel van jezelf – en de ander – accepteren en daar iets nieuws aan toevoegen.

Word vrijer van je innerlijke Criticus

lichtvoetig op weg van zelfkritiek naar zelfcompassie

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga akkoord

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.