Inquiry


Wat in Inquiry?

 

Inquiry is een vorm van zelfonderzoek die je uitnodigt om niet alleen in contact te zijn met met aanwezigheid maar ook te doorgronden wat er gebeurt binnen het veld van aanwezigheid.

Vaak wordt ons innerlijk gestuurd door aangenomen en diep geïnternaliseerde (zelf)beelden en aannames over onszelf en de werkelijkheid. De stem van de innerlijke Criticus (of Superego) speelt hier een grote rol in.

 

Hoe

Voor gemiddeld 15 minuten richt je je aandacht op een vraag of thema of je laat de ruimte vrij om te zien wat er opkomt. Dat kan alleen, in een groep of met een partner.

De Inquiry start met de intentie om alles wat we menen te weten of kennen te bevragen en inzicht te krijgen in wie je bent zonder al deze ballast.

Soms is een gegeven vraag het beginpunt en soms begint het met de juiste vraag vanuit jezelf, die resoneert met jou. Wat is de vraag die diep in je hart leeft? Het ijkpunt verschilt per inquiry.

Vanuit een open, nieuwsgierige, onderzoekende houding onderzoek je wat zich ontvouwt in je bewustzijn en open je je om de kern van Zijn te ervaren. Je ontwikkelt je innerlijke Observator door nauwgezet waar te nemen wat er zich laat zien en voelen in je lichaam, voelen, denken en energie.

 

Bronnen

 

De methode is ontwikkeld door A.H. Almaas en tot in fijnzinnig detail uitgewerkt in de door hem ontwikkelde Diamond Approach.

Verder lezen:
A.H. Almaas – Spacecruiser Inquiry
Avikal Costantino – Freedom to be yourself.
Michael Brown – The Presence Proces

 

 

True inquiry doesn’t land on an answer.
It opens to a mystery that’s meant to be lived.
~ Tara Brach

 

Een inquiry heeft vele betekenissen in spirituele tradities:
het gaat om een zoektocht naar het ware zelf, een queeste om je levenstaak te vinden
(zoals Parcival zijn Heilige Graal) of een onderzoek of verkenning naar de diepere lagen in je zelf.
~Erica Rijnsburger