Over Anita

DSC_0998

Hi en welkom

 
 

Het leken twee uitersten in mijn leven, het verlangen om mezelf creatief uit te drukken en de diepe drang tot introspectie, stilte en leegte.

Ik reisde jarenlang van het ene uiterste naar de andere, maakte de beweging naar buiten OF de beweging naar binnen. Van vol naar leeg en weer terug,

 

Tot ik zo’n jaar of 20 geleden de verbinding ontdek tussen beide. In improvisatie. Binnen en buiten komen samen in de onderliggende essentie: zijn in het hier en nu en scheppen vanuit de lege ruimte.

 
 

Als 2 jaar later qigong op mijn pad komt ervaar ik diepgaand dat de twee werelden waartussen ik manoeuvreer iets van elkaar in zich dragen. Vol en leeg, yang en yin, vormen de tegengestelde principes waarvan alle aspecten van het leven doordrongen zijn.

De continue beweging van yin en yang is een natuurlijke cirkelgang en vormt de essentie van creatiekracht. Ze hebben elkaar nodig. Ze zijn in elkaar aanwezig.

 
 

Authentieke improvisatie:
de weg naar binnen en de weg naar buiten

Graag deel ik mijn ervaring in en liefde voor het reizen tussen deze twee werelden. Dans, stemimprovisatie, fysiek theater/mime, improvisatie vloeien naadloos over in Mindfulness, sensing en body-mind practices en andersom.

De basis zie ik in de afstemming naar binnen. Zonder verbinding met je eigen (creatieve) bron geen creatiekracht. Mijn manier van werken gaat in eerste instantie over de ervaring van je zelf en je creatieve bron via je lichaam. Zonder ‘doen’ kwetsbaar, echt en authentiek Zijn. De lege ruimte is de bedding van waaruit ontstaat wat zich wil laten zien. De kunst is te luisteren, volgen en vorm te geven.

Beweging en dans, zang en spel worden natuurlijk en moeiteloos als ‘moeten’ en ‘willen’ verdwijnen. Als ogenschijnlijke stilstand en ‘niets’ doen mogen bestaan. De beleving van sensualiteit, je levensenergie, ervaar ik als een belichaamde verbinding met jezelf.

 
 

Het kader van mijn manier van werken

  • de lege Ruimte en niet-weten vormen de bron voor creatie
  • beoefening van open Waarnemen schept innerlijke ruimte
  • dans en spel bevrijden de stroom van levensenergie
  • heldere kaders en inclusiviteit creëren een veilige bedding
  • afstemming op je eigen waarheid in contact met de ander
  • muziek en muzikaliteit als inspirator

Being Moved en Kunst van Vertragen zijn de uitdrukking van twee ogenschijnlijke uitersten. Beide dragen de ander in zich. Benieuwd naar wat ik nog meer doe? Klik hier

 
 

Op dit moment werk ik als docent, facilitator, coach, meditatiebegeleider en vocale improvisator. Daarnaast ben ik zangeres in het muzikale duo Pur’amos. Een boeiende reis die een eindeloze ontdekkingstocht blijft.

 

Ik kijk er naar uit je te mogen ontmoeten!
met warmte,

 

 

Ik werd opnieuw geboren toen mijn
ziel en lichaam elkaar lief kregen
en een huwelijk aangingen.
~Khalil Gibran

 

Bronnen

Dans

Vele jaren dansimprovisatie en moderne dans op de mime-opleiding waar ik in 1995 afstudeerde.

Met vervolgens Argentijnse Tango waar ik een grote liefde voor ontwikkelde. Ik ben diepgaand gevormd door Lizelot de Stigter bij wie ik in Arnhem, twee jaar assistent-docent was in lessen & workshops Argentijnse Tango.

In haar manier van werken vind ik de verbinding (terug) tussen Argentijnse tango en qigong, een uiterst waardevolle ontdekking. Daarnaast is het principe van verinnerlijking van de dans een element dat ik in mijn trainingen verweef.

 

Meditatie

Aandacht en aanwezig zijn in het NU en Hier vormen de kern van al mijn aanbod. Aanwezigheid en verstilling brengen me in contact met mijn ware creativiteit. Mijn grote inspiratiebronnen zijn Thich Nhat Hahn, Jon Kabat-Zinn, Tara Brach, Pema Chodrun.

Vanaf mijn 19e heb ik me diepgaand ontwikkeld op het pad van meditatie. Vipassana, hara meditatie, mindfulness en andere meditatievormen. In 2005 heb ik als yin yoga docent een bijscholing gevolgd tot meditatiedocent. Via het Centrum voor Tantra heb ik me verdiept in tandava, een trage bewegingsmeditatie.

 

de Fool

Bij Franki Anderson, volgde ik 8 jaar trainingen rondom het archetype van de Fool. Kijken door de onschuldige en onbevangen ogen van de Fool heeft mijn leven veranderd. Franki’s werk kun je vinden op: the empty space

Op het moment dat ik in staat was te zijn met wat Is, kon ik gaan spelen. Een diepe verwondering en vreugde voor het leven zelf was een vanzelfsprekend gevolg. Die op haar beurt weer leidden tot het natuurlijke verlangen naar creatie.

 

Stemwerk en zang

Sinds 2010 maak ik deel uit van de Genetic Choir in Amsterdam. Dit is een optredend zang-/stemimprovisatie ensemble. In de 10 jaar daarvoor heb ik veel gezongen, van klassiek tot jazz. Op dit moment vorm ik een muzikaal duo met veelzijdig gitarist Cees Sax met wie ik af geregeld optreed.

In de manier van werken van het GC ervaar ik de ultieme vrijheid van improviserend zingen. Het verenigt volledig aanwezig en beschikbaar zijn in het moment met lef, muzikale principes en authentieke muzikaliteit.

De manier waarop ik stemimprovisatie aanbied is een combinatie van de GC stijl, Roy Heart werk, de zangmethode van Ruxandra Bogdan, improvisatie met de Fool als gids en dansimprovisatie.

 

Tai chi & qigong

Vanaf 2000 train ik tai chi en qigong (chen style). Grote dank ben ik verschuldigd aan mijn leraar Oscar Munoz Galeano in Amsterdam. Nog steeds weet hij me te inspireren en nieuwe aspecten te leren van deze prachtige Chinese bewegingsvorm.

Deze Chinese bewegingsvorm geeft mij dagelijks een basis voor mijn gezondheid en dans. Bewegen vanuit het centrum, de principes van yin en yang (o.a. stilte en beweging) en werken met intentie zijn elementen die terugkeren in Dance Flow, de Zachte Krijger en Contango.

Vanaf 2016 verdiep ik mijn qigong beoefening. Ik volg intensieve bijscholing bij Oscar en tevens bij Cosima Scheuten (methode van Master Lam Kam Chuen). Daarnaast volg ik training tot associate instructor Healing Tao bij Rene Paul Hageman.

 

 

Scholing

RS4G1132b

Naar binnen

Embodied Presence: verinnerlijking, aandacht, stilte, dichtbij jezelf zijn, ervaring van je centrum

 

Vanaf mijn 14e is yoga onderdeel van mijn leven. Met grote dank aan mijn moeder. Naast intensieve qigong beoefening volg ik tevens 6 jaar yoga teacher trainingen: hatha yoga bij de Sawitha Stichting, raja yoga Raja Yoga Instituut en yin yoga bij Josée de Groot.

Ook heb ik de afgelopen 15  jaar deelgenomen aan vele retraites op het gebied van vipassana meditatie (Frits Koster) en tantra (Centrum voor Tantra).

De ‘Leergang HSP-begeleider’ bij het EssenzZ Centre onder leiding van Antoine van Staveren biedt me een heldere bedding van waaruit ik 1-1 hoogsensitieve vrouwen begeleid.

Mindfulness en meditatie vormen al 25 jaar mijn metgezellen.

Het Taoïsme is een levenslange inspiratiebron.

 

in 'het gebed'

Naar buiten

Improvisatie : creativiteit, instant composition, dans, theater, autonomie & verbinding

 

Startpunt is de opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, mime en bewegingstheater waar ik in 1995 een 1e graads lesbevoegdheid haal. Wonderlijk genoeg ligt in mime ook een verbinding met ‘naar binnen’,  namelijk in het concept van de Zero, het neutraal.

Daarna heb ik bijscholing gevolgd in contactimprovisatie, zang, stemwerk (o.a. Roy Heart methode) en improvisatie met de Fool. Argentijnse tango dans ik vanaf 2000.

Ik schoolde me theoretisch middels trainingen op het gebied van theaterwetenschap, filmkunde, brainstorming, creatieve denktechnieken, de fasen van creatieve processen en flow.

Gewerkt als theatermaker, zowel met amateurs als professionals en als improvisator in geïmproviseerde voorstellingen bij onder meer bij de Arnhemse Fools.

 

Kunst van Vertragen

Hoogsensitiviteit

De buitengewone sensitiviteit van mijn lichaam is altijd een kern geweest in mijn leven. Ik ervaar mijn binnenwereld en de wereld om me heen op een intense en lijfelijke manier.

Tevens huist in dit sensitieve lichaam een geest die hongerig is naar expressie en vrijheid. Op zijn zachtst gezegd een boeiende combinatie.

In de loop der jaren heb ik geleerd de subtiele signalen van het lichaam met zelfcompassie te omarmen en beleven. Hiervoor was het noodzakelijk om een kwaliteit van luisteren te ontwikkelen die er voor zorgt dat ik kan rusten in hoe het is.

Mindfulness speelt hier een prominente rol in. Evenals Sensing, een vorm van aandachttraining waarbij je op een voelende manier jezelf en je lichaam gewaar bent. Beide vormen een integraal onderdeel van mijn leven.

 

Omwenteling

Lange tijd heb ik me vooral gewend tot de creatieve kant in mij. De focus richtte zich op activiteit, op buiten, op vormgeven en (eind)resultaat. De frustratie was groot als ik geen ideeën had of niet snel genoeg tot resultaat kwam.

Vaak genoeg voelde ik me onrustig (lees: opgejaagd) als ik ‘niks’ deed, omdat ik mijn tijd niet wilde ‘verspillen’.

Nu weet ik dat creëren en stilte elkaar nodig hebben, twee kanten van dezelfde medaille zijn. Daar is een omwenteling voor nodig geweest. Ik werd ziek. (lees mijn verhaal hier) Ook weet ik inmiddels dat creëren – en improviseren – te maken hebben met moeiteloosheid. Het zijn spontane processen die ik de ruimte mag geven en niet kan dwingen.

Sinds mijn ziekteperiode, cultiveer ik een trage levensstijl, Slow, en veel vrije ruimte. Op het moment dat ik de onderstroom van zijn niet kan voelen – in de lege ruimte – voel ik me niet in verbinding met mijn bron en is er een natuurlijk verlangen naar binnen. Ik verlang te zijn in een stilte waarin ik kan wachten tot zich iets nieuws aandient.

Zodra ik de ruimte en leegte weer kan belichamen is er een natuurlijk verlangen naar buiten, naar expressie. En komen de impulsen en creatieve ideeën vanzelf. Moeiteloos. Of niet. Daar liefdevol naar zijn is even belangrijk.

 

 

Wil je kennismaken?

Fijn je te ontmoeten.

contact