AUTHENTIEK ZIJN ~ hoe trouw ben jij aan jezelf? – deel 1

 

Trouw zijn aan jezelf, oorspronkelijk handelen, echt zijn, zijn wie je werkelijk bent, dit zijn een aantal aanduidingen die uitdrukking geven aan authentiek zijn.

Ben je authentiek, dan ben je jezelf en leef je volgens je eigen maatstaven en waarden.

 

 

Maar hoe makkelijk of moeilijk is dat eigenlijk?
Hoezeer word je authenticiteit beïnvloed door je omgeving?
En, hoe authentiek ben je als iets doet wat tegen je gevoel ingaat?

 

Autenticiteit op de proef gesteld

 

Ik herinner me een situatie waarin trouw blijven aan mezelf behoorlijk op de proef werd gesteld. Toen ik aan de theaterschool studeerde werkte ik parttime bij de AKO, een keten van boekhandels. Mijn taak was het om achter de kassa te zitten en af en toe kleine klusjes te doen in het magazijn.

In die periode heb ik veel geleerd. Al was het maar dat werken bij de AKO absoluut geen onderdeel was van mijn uiteindelijke levensbestemming.

 

De situatie

Mij werd gevraagd om de voorraad in het magazijn te tellen.Na 2 uur kwam de hoofdmedewerker naar me toe en bekeek de resultaten. Mmm zei ze, ik zie dat je van links naar rechts geteld hebt. Dat klopt niet. Het moet over. Het moet van rechts naar links, zo doen we dat altijd.

Je kunt de telling toch gewoon omdraaien? zei ik. Ze keek me glazig aan. Omdraaien? Nee dat kan niet. Het moet over. Doe het maar opnieuw. Een steekspel ontstond. Heen en weer. Omdraaien, nee opnieuw, omdraaien, nee opnieuw.

Zie je het voor je?
En, waar gáát het eigenlijk over?

 

Zelfevaluatie

 

De behoefte om mijn eigen waarheid te volgen stond op het spel
Hoe trouw was ik op dat moment aan mezelf?
Authentiek, oprecht, zodat ik mezelf die avond eerlijk in de spiegel kon aankijken?

Ben ik opgestapt? Heb ik ruzie gemaakt? Ben ik voor ik mijn waarheid gaan staan? Ik was het er absoluut niet mee eens, vond het zelfs belachelijk.

Maar toch …. ik heb gedaan wat me werd gevraagd. De telling heb ik gewoon overgedaan. Tenslotte werd ik er voor betaald. Bijkomend dingetje, ik had het geld nodig.

Buitengewoon lastig – en pijnlijk – voor een waarheidsgetrouw mens als ik. Ik bleef niet trouw aan mezelf, aan mijn gevoel, nee, ik heb me geschikt in de situatie.

En nee, ik was op dat moment niet blij met mezelf.

 

Authentiek zijn: je diepste waarden uitdrukken

 

Wat ik echter op dat moment – en op ieder moment dat ik tegen mezelf in ging – ontdekte, was dat mijn verlangen om authentiek en zuiver te Zijn ongekend sterk, diepgeworteld en intens was. Ze eiste van me dat ik volledig mijn eigen Pad zou volgen en radicaal zou worden in mijn keuzes.

De eerste stap is inzien en accepteren dat ik op vele momenten niet authentiek ben geweest. Dat is intens pijnlijk. De confrontatie met zoveel onechtheid is overweldigend. Maar het is het waard.

Er is niet zoiets als een beetje authentiek zijn. Je bent het of je bent het niet. Authentiek Zijn betekent dat je probeert je eigen keuzes te maken, vanuit je eigen oorsprong en waarden, je kiest dan niet omdat een ander zo kiest, maar omdat iets jouw eigen voorkeur heeft. Je bent trouw aan je eigen gevoel, intuïtie en waarheid, alleen in je eigen gezelschap, maar vooral in contact met anderen.

Want ga maar eens staan voor jeZelf in een omgeving die je vijandig gezind is. Of als er innerlijk verschillende waarden – of behoeften – met elkaar in conflict komen.

 

 

De ontwikkeling van een authentieke levenshouding is een weg

 

Steeds opnieuw vraagt het om te luisteren naar je innerlijke stem die vertelt wat voor jou het model is om naar te leven.

Voor mij duurde het jaren, maar uiteindelijk durf ik meer en meer mijn unieke pad te volgen en mijn authenticiteit te leven Mijn eigen bedrijf bijvoorbeeld is een uitdrukking van mijn diepste waarden.

Bij de AKO, daar  heb ik nog een tijdje doorgewerkt, voor het geld. Mezelf compromitterend. Daarnaast heb ik mijn verlangen omhelsd, gekoesterd, geknuffeld en geëerd. De fragiliteit en het onvermogen om mijn eigen werkelijkheid te creëren, daar heb ik een roze strik om gedaan.

Ook al deed het me geen goed geld te ontvangen voor iets wat ik tegen mijn zin (lees waarheid, gevoel) in deed, toen kon ik het niet anders. Dat is ook waarheid.

 

 

De vervulling van authentiek zijn

 

Het is niet altijd makkelijk om te ontdekken wat je diepst gelegen waarden en waarheid zijn en vooral ook niet om deze naar buiten te brengen en in de wereld te zetten. Het vereist moed en geduld. Je authenticiteit ontdekken en leven is een proces dat haar eigen wetten kent. Je zult afdwalen en niet trouw zijn aan jezelf. En je zult weer terugkeren.

Als je er echter voor kiest om dit pad te bewandelen word je zeker beloond. Want hoe meer je je eigen waarheid leeft des te meer vervulling zal je ten deel vallen. Zodra je de diepe verbinding hebt ervaren met wie je bent zal je innerlijk weten je laten voelen en horen wat klopt en wat niet.

 

Ikzelf voel me dankbaar voor de momenten waarop ik niet trouw was aan mezelf. Door mijn waarheid te verliezen werd mijn innerlijke stem alleen maar sterker. Die zachte fluistering horen, kennen en volgen, ontroert me nog immer.

 

Hoe authentiek ben jij?

En in welke situaties vind jij het lastig om authentiek te zijn?

 

5 Comments

 1. Frieda Boekel | | Beantwoorden

  Lieve Anita,
  Ik lees niet veel bloggen meer, maar die van jou altijd.
  Je bent een inspirerend voorbeeld om echt voor jezelf te staan en zo trouw mogelijk daar aan te zijn.
  Ik had zooooo graag dinsdag mee gedaan, maar heb de info inderdaad gemist en dinsdag al afspraken staan, o.a. om weer voor het eerst te gaan werken na 14 dagen ziek zijn.
  Tot heel gauw.
  Innige omhelzing.
  Frieda

  • Anita Kooij | | Beantwoorden

   Lieve Frieda,
   Dank je voor je mooie woorden… Ben er even stil van.
   Tot binnenkort hoop ik.
   Omhelzing ook voor jou!
   Anita

 2. Lauvrouw | | Beantwoorden

  Hi lieve Anita, nog nooit een blog van jou gelezen! ( ik ben niet zo bloggerig) Ben wel sterk bezig met authenticiteit….. vanochtend maakte een dierbare een opmerking over iets wat ik droeg……..hoe het zo typisch mij was en ik hoorde ik haar stem n ondertoon van kritiek….spannend om voor mezelf te gaan ” staan” ook als de ander, die me dierbaar is daar n oordeel over heeft en tegelijkertijd kon ik voelen….. ja, dit is hoe ik mn Leven vorm geef! Spannend gebied en van binnen hoop ik steeds dieper Ja tegen mijzelf te zeggen! Lieve Lauknfff

 3. Theo van Ede | | Beantwoorden

  ik vind het lastig om authentiek te zijn in gezelschap van anderen, sterker nog dat ik me zo
  heb laten conditioneren om ‘niet m’n kop boven het maaiveld uitsteken’ dat authentiek zijn
  soms buiten m’n bereik ligt omdat ik me zo identificeer met die gekooide man die maar al te graag pleast waar .
  Spel, spelen, acteren, improviseren is voor mij een uitlaatklep en een gelegenheid dat keurslijf
  van me af te werpen , om m’n eigen expressiviteit en creativiteit te ervaren en heel soms
  in flow te zijn. Echter er hoeft niet veel te gebeuren als ik aan het improviseren ben of door de situatie
  gedreven buiten m’n comfort zone treedt of ik zit in een ander keurslijf waar de innerlijke criticus
  en vaak samen met faal-angst regeren.
  Om te overleven probeer ik dan koel te blijven, ‘to play it down’ en m’n eigen emotionaliteit te temperen,
  Daar heb ik als ervarings-deskundige in dealen met faal-angst een eigen training voor ontwikkeld
  getiteld ‘denken met je voeten’ .Ik combineer hierin spelletjes en oefeningen uit het improvisatie-
  theater met de principes van martial arts ( aikido en tai-chi maken al vele jaren een vast onderdeel uit
  van m’n dagelijkse rituelen). Dit is geen sukses geworden en ik m’n innerlijke criticus deed de rest van het werk
  om terug te werpen naar een leven met steeds minder spel, speelsheid.
  Echter diep van binnen is het weer stevig gaan borrelen.
  Misschien kun je nu begrijpen dat ik met heel veel interesse je website teksten en blog-artikelen heb gelezen
  en er zoveel in herken.Ben benieuwd naar je reaktie , groeten Theo

 4. Anita Kooij | | Beantwoorden

  Hallo Theo, dank voor je reactie. Wat bijzonder om je verhaal te lezen. Authenticiteit blijft een uitdaging. Iedere dag opnieuw.
  Wat mij drijft is het bewust zijn van de keuze: tussen authentiek (= ‘waar’) zijn of mezelf verloochenen.
  En ook de gevoelde consequenties van de keuze. Niet mijn waarheid spreken, mezelf zijn of me teveel aanpassen eet me op.

  De innerlijke criticus is waardevol en belangrijk op de weg naar steeds meer waarachtigheid. In feite wijst hij me de weg naar mezelf en maakt zichtbaar waar ik mezelf nog niet geaccepteerd heb. Ken je het boek van Hal en Sydra Stone? De innerlijke criticus ontmaskerd.
  Ik wens je succes op je pad en wellicht tot ziens in een workshop. groet, Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *