Retraite ~ Sense your Presence

fragiliteit3

Sensing
(your)
Presence

je lichaam
als episch centrum van je aanwezig Zijn
data volgen

 

 

 

Sensing

Uiteindelijk valt er niets met 100% zekerheid over jezelf te zeggen. Behalve: dat je bestaat.

Je aanwezigheid, weids en intiem tegelijk, kun je misschien niet kennen, maar wel ervaren. Via je fysieke gevoelsbewustzijn kun je het alledaagse mysterie en de intrinsieke kostbaarheid van ‘er zijn’ beleven.

De training ‘Sensing (your) Presence’ helpt je je bewustzijn van je lichaam te verdiepen. En helpt je de belichaming van je bewustzijn te verfijnen. Je ‘sensende’ aanwezigheid kan tot een dragend thuis voor je worden.

Programma

We werken steeds in de ochtend en de avond. In de middag ben je vrij om te doen wat je goed doet. Ook bouwen we tijd in om gewoon lekker te dansen.

We zullen veel explorerende aandacht besteden aan hoe je contact kunt houden met je ‘embodied Presence’ wanneer je je binnenwereld in gaat en wanneer je de buitenwereld ingaat.
 

 

 Embodiment Stretching     ~ Yin yoga     ~ QiGong     ~ Meditatie
~ Tandava
Awareness Through the Body   ~ Natuurbeleving    ~ Inquiry   ~ Linking
~ Presence in Contact-Dance      

De retraite wordt begeleidt door Anita Kooij en Hanneke Verhulst.
 

 

Waar: Aarde-Werk De Stegge, Winterswijk
Hoe lang: Maandagmiddag 21 juli 12.00 uur
tot vrijdagavond 25 juli 18.00 uur 2014
Hoeveel: Maximaal 12 personen
Bijdrage: € 390,- € 450,-
Meer info: www.aarde-werkdestegge.nl

 

 

Meer informatie over de begeleiders

Anita Kooij  (1963)

biedt met “Be-ing Moved” trainingen aan op het gebied van ‘Presence’, dans (Tango) en improvisatie. De kern van al haar activiteiten is het cultiveren van een open aandacht in ieder moment. Daarnaast werkt ze met compassievol aanwezig zijn in het eigen lichaam, mindful movement en zintuiglijk bewustzijn.. Ze is opgeleid als docent bewegingstheater en yin yoga en beoefent ruim 10 jaar qigong en (vipassana)meditatie. www.beingmoved.nl

“Voelen dat ik besta, het leven door me heen voelen stromen en in verbinding zijn met het leven om me heen, dat is voor mij het grootste geschenk dat ik kan ervaren op een dag. Soms is het besef er ineens in een flits, als ik simpelweg mijn kat aanraak, en de warmte van haar huid bewust word. Soms ervaar ik het voor een langere tijd aaneen als ik in de natuur qigong beoefen. Dan is er ineens het besef dat ik er ben op hetzelfde moment als de bomen om me heen, de zingende vogels en de zon die warm op mijn huid schijnt. Voelend aanwezig zijn heeft voor mij alles te maken met mezelf ervaren in het huidige moment in de huidige omstandigheden.  Als ik ‘er ben’ daalt er een rust in me neer en voel ik een diepe vreugde in me omhoog komen. De vreugde van het bestaan, het leven zelf”.  

Hanneke Verhulst (1967)

biedt onder de vlag van haar eigen praktijk “The Singing Body Company”  individuele sessies lichaamsgeoriënteerde psychotherapie, trainingen Embodiment Stretching en  Awareness Through the Body. In het bedrijfsleven geeft ze workshops over “Presensing” binnen adviesgesprekken. Hanneke Verhulst is opgeleid als eerste graads bevoegd bewegingstheaterdocent, en deed de 5 jarige HBO opleiding BodyMindopleidingen (lichaamsgeorienteerde psychotherapie). Vandaag de dag verdiept ze zich in het gedachtegoed van Almaas (Diamondapproach). Ze rondde onlangs een training voor professionals rond de Theory U af (Otto Sharmer). www.singingbody.nl

‘Op  een gestaag,in aantal toenemende, momenten,  dringt het tot me door: Ik besta. Ik besta echt. Dat voelt dan als een soort wakker worden uit alles waar ik me druk over maak. Ik kijk verbaasd knipperend  naar het licht en de ruimte om me heen. Die ervaar ik ook in mezelf.  Ik voel me thuis en tegelijkertijd onthand: Wat nu? Ben ik dit?  En hoe moet ik dan leven in deze wereld?  Voordat ik het weet  ga ik weer op in wat ik denk dat die wereld van me vraagt. Ik herinner me de ruimte en het licht van het wakker zijn nog wel. Probeer de ervaring te reproduceren, wat niet lukt. Tot ik echt contact maak met  het allergewoonste, en de poort zich weer  opent naar de eindeloos nabije werkelijkheid die leven heet. Die ik ben. Waar ik me aan kan toevertrouwen’.

N.B. Alhoewel we geen psychologisch proceswerk gaan doen, kan het zijn dat er soms behoefte is aan een individueel begeleidingsgesprek. Mocht dat zo zijn dan kan  een lichaamsgeoriënteerde coaching sessie worden ingepland. Het ontvangen van een individuele ontspanningssessie behoort ook tot de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *