Speler en Publiek


De theatermetafoor als spiegel voor zelfonderzoek

Ieder van ons verlangt naar zichzelf. Naar wie hij of zij ten diepste is. Dat wonderlijke verlangen, als een soort heimwee is het begin van de weg terug naar huis. Naar jeZelf..

In ons leven hebben we geleerd onszelf te censureren. We laten ons gedrag bepalen en inperken door innerlijke stemmen die aangeven wat wel en niet mag, wat gepast is en wat vooral niet, wat moet en niet moet, wat wel en niet mag. Een innerlijk Publiek.

Mindful Play, Authentieke Improvisatie heeft als intentie te ontdekken waar je innerlijk Publiek je beperkt te zijn wie je bent, dit te doorzien, met compassie te omarmen en een nieuw perspectief te kiezen.

Steeds opnieuw wordt je uitgenodigd de verbinding met je innerlijke vrije ruimte te herstellen, je innerlijke Speler wakker te maken. Te spelen met als enig doel het plezier van het spel. Of dat nu gespeeld is, of echt of waarachtig. Tragisch, komisch of alledaags. Abstract of realistisch. Alles is welkom. Iedere vorm is welkom.

In de dynamiek tussen Publiek en Speler ontstaat wijsheid.

Fool workshop

 

The Fool and the inner Critic

Vrijheid en Zelfcensuur

Patronen, voorkeuren en afkeuren, meningen, (voor)oordelen, beelden en verwachtingen kleuren onze werkelijkheid en beknotten onwillekeurig onze vrije expressie. Je zou kunnen zeggen dat deze patronen een bril vormen waardoor we onszelf en het leven bekijken, We hebben in wezen een beperkt beeld van wie we zijn en dus van onze potentie.

Het innerlijk Publiek laat zich onder andere zien in de vorm van een innerlijke Criticus.

Zoals ik in dit blog schreef, ontmoet ik tijdens de opleiding aan de Mimeschool in Amsterdam met grote regelmaat mijn innerlijke Criticus. Als ik op het podium sta, of liever gezegd vlak ervoor, en zeker er na, werd zijn stem luider en dwingender.. Het was in de confrontatie met een extern publiek dat ik de meeste kramp in mezelf voel.

Hoe vaak censureer en regisseer je jezelf?
Hoeveel van jezelf laat je in wezen zien?
Hoe vaak kijk je vanuit de ogen van een imaginair publiek naar jezelf?

 

 

 

All the world’s a stage,
And all the men and women merely players;
They have their exits and their entrances;
And one man in his time plays many parts.
~ Shakespeare

 

Authentiek Zijn – de weg terug naar je innerlijke Speler

Het theater is voor mij een metafoor voor het ‘gewone’ leven. Ze is de leerschool waar ik een wezenlijk aspect van mezelf ten diepste leer kennen, namelijk mijn authenticiteit. De relatie tussen speler (acteur) en publiek trek ik door naar de manier waarop ik de buitenwereld tegemoet treed. In contact met familie, geliefden, vrienden, collega’s enzovoorts zie ik mijn diep gewortelde patronen voortdurend weerspiegeld.

Niet alleen op het podium heb je publiek. Het theater en het gewone leven….. er bestaat in wezen geen verschil. Hooguit wordt er op het podium in meer of mindere mate uitvergroot, maar in essentie is de weerspiegeling hetzelfde.

Het innerlijk Publiek laat zich veelal zien in de vorm van een innerlijke Criticus die veelal wakker wordt zodra er andere mensen zijn. Wat een kans!

Het archetype van de Fool is de ideale improvisator, metafoor voor je innerlijke Speler.

Verwant aan de clown, maar dan zonder rode neus, plant hij niks en stapt onbevreesd in het onbekende, Alsof hij voortdurend in Flow is, in de stroom van het leven staat.

Zijn (haar) onbevangen blik leert ons om te oefenen in open aanwezig zijn, zonder oordeel, en met vertrouwen en lichtheid te kijken naar wat komt. De Fool omarmt het allemaal. Inclusief de Criticus,

De Fool is. De Fool is zichzelf. Hij – of zij – danst met het leven zoals het komt. Van moment tot moment. Blij en verdrietig. De Fool speelt. Omdat hij het leven en zichzelf wel serieus neemt maar niet te. En daarom is hij een meesterlijke spiegel.

‘All the world’s a stage’. Isn’t it?

 

Wanneer laat bij jou je Innerlijke Criticus zich horen?
Hoe open en onbevangen kun je kijken naar andere mensen?

 

 

In de ontmoeting tussen speler en publiek
ligt de basis voor zelfonderzoek.
~ AK

 

Voice Dialogue: De verschillende ‘ikken’ in jezelf

Ieder van ons draagt verschillende Ikken in zich, innerlijke subpersonen. De perfectionist, de criticus, de huilebalk, de pleaser, de angsthaas. maar ook de creator, de avonturier of het onbevangen kind.

Deze verschillende Ikken in jezelf kun je aan het woord laten. Wat heeft de perfectionist te zeggen? Wat is de behoefte van de creator? Wat is de visie van je innerlijk Publiek? Daarnaast kun je ze ‘op de vloer’ ook uitspelen en vormgeven.

Zo worden ze heuse personages met een eigen motoriek, stem, taalgebruik, beweging en visie op de wereld.

 

To Be or not to Be

 

 

“Spinning out of Nothingness,
we Dance”
~ Rumi

 

De creatieve ruimte van dit moment

De weg terug naar jeZelf kent vele paden. Maar het pad van Spel is een lichtvoetige, ontroerende en verruimende manier die je hart verwarmt.

Mindful Play, Authentieke Improvisatie is een inspirerende, persoonlijke en speelse manier om te onderzoeken hoe je authentiek, kwetsbaar en vrij kunt zijn. Hoe je steeds vrijer kunt worden. Hoe je je volledige (creatieve) potentie kunt ontsluiten.

Maar ook hoe je op een lichte manier om kunt gaan met weerstand, blokkades, innerlijke critici, saaiheid, niet weten en wat je maar ook als blokkade zult ervaren. Hoe je innerlijk Publiek en innerlijke Speler met elkaar dansen.

 

Wat betekent het om vrij te zijn?
Wanneer voel jij je vrij? Echt vrij?
Wanneer voel je je jezelf?

 

De eindeloze Dans

 

Flow en stagnatie. Stroom en stilstand. Openheid en blokkade. Vrijheid en beperking. De Fool en de innerlijke Criticus. De innerlijke Speler en het innerlijk Publiek. Ze lijken tegenpolen. Ze lijken onverenigbaar. Maar in mijn perceptie is er alleen een voortdurende dans tussen beide. Als de dans tussen yin en yang.

Deze dans kunnen zien en genieten van de beweging, daar ligt misschien wel ware vrijheid. Waar het eindigt? God(dess) knows.

 

 

Often we stifle our inner fools voice for fear of ridicule,
and so loose touch with the deep wisdom
and easy access to spontaneous creativity that it has to offer us.

Gerelateerde afbeelding

 

 

Ervaar Mindful Play, Authentieke Improvisatie

 

Wat betekent het om werkelijk vrij te zijn?
Hoeveel vrijheid sta je jezelf toe?
Hoe kun je jezelf wezenlijk uitdrukken?
Hoe kun je je potentie tot bloei brengen?

 

Of download het gratis ebook

Word vrijer van je innerlijke Criticus

lichtvoetig op weg van zelfkritiek naar zelfcompassie

Ik heb het privacybeleid gelezen en ga akkoord

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden. 

 

 

LEES MEER

→ visie op improvisatie      →  de wijsheid van de Fool

inspiratiebronnen